Juuretis – küsimused ja vastused juuretise kohta

Mitmed leivaküpsetamise huvilised on küsinud minult erinevaid küsimusi juuretise kohta, seega otsustasin, et annan enim levinud küsimustest koos vastustega siin väikse ülevaate – ehk on see abiks neile, kes samade muredega oma pead on vaevanud.

Mis on juuretis?

Juuretis on hapnenud tainas (mis võib olla järele jäänud leivateost), mille abil järgmisel korral leiba tehes saab uue leivateo juure (vee, jahu ja juuretise segu) hapnema panna.

Kuidas juuretist ise teha?

Juuretist on võimalik ka ise teha, kuid kindlam on juuretist mõne teise leivaküpsetaja käest saada. Kui siiski on soov esialgne juuretis ise valmistada, siis protsess näeks välja järgmine:

Tuleb võtta vett ja jahu ning neist omavahel paks mass segada. Et valmis segu kiiremini ja kindlamini hapnema saada, tuleks sinna lisada midagi haput, milleks võiks olla näiteks hapupiim, kodune õunamahl või hapukapsavedelik. Saadud segul lasta paar päeva hapneda. Juuretis on valmis, kui see on pärast kerkimist jälle alla vajunud.

Pärast seda tuleks juuretis tükeldada, lisada sellele jahu ja vesi ning segada kuni ühtlase massi tekkimiseni. Paari päevase hapendamise tulemusena peaks juur muutuma vahutavaks ja vedelaks.

Kuskohast juuretist saab, kui ise seda teha ei oska?

Juuretist saab mõne lahke leivategija käest. Kui kellelgi on juuretise soovi, siis andke mulle teada, saan kindlasti aidata.

Kuidas juuretist säilitada?

Juuretis säilib hästi tavalises külmkapis. Kindlasti ei tohiks juuretist panna sügavkülma, sest pärast seda ei lähe juuretis enam „käima“.

Kui kaua juuretis säilib?

Oma kogemusest oskan öelda, et üle kahe nädala pole juuretist säilitada hea, ehk siis tuleb leiba tihemini teha:)

Kui kellelgi on veel juuretise kohta lisainfot või küsimusi, siis ootan neid postituse kommentaaridesse.

Latest Comments
  1. ka koduleiva tegija
    • Kai
      • Kai
  2. Maarja
    • Kai
  3. elle
    • Kai
Close
Koduleibade tellimiseks või muudes küsimustes võta minuga kindlasti ühendust!