Kui kõrgel temperatuuril küpseb taluleib

Nii mõnigi leivaküpsetamisega alustaja on minult uurinud, kui kõrgel temperatuuril õige leivaküpsetamine käib.

Lühidalt öeldes sõltub kindlasti kõik konkreetsest ahjust, mida kasutatakse. Usun, et omal ajal, kui perenaised taluleiba valmistasid, siis oli iga talu leib omanäoline ning oma osa leiva maitsel ja krõbedusel oli kindlasti ahjul, kus leivad pruuniks küpsesid. Kuid tänapäevalgi, kus sõna “taluleib” on suuresti asendunud sõnaga “koduleib” (kuna leiba ei küpsetata ainult talus vaid näiteks ka korteris), kehtib ikkagi seesama tõde, et perenaine peab oma ahju teadma ja tundma. Iga ahi on erinev nii tüübilt (puukütte-, elektri- ja gaasiahjud), kui ka küpsetuskolde mõõtudelt, mistõttu võib temperatuuri ühtlus ja intensiivsus olla küllaltki varieeruv.

Olulisel kohal on eeltöö – tainas peab olema korralikult kääritatud ja kerkinud, see tagab hea maitsega ning atraktiivse välimusega leiva. Mina kuumutan ahju enne leibade sisse panekut ja küpsetan leibu 200° C juures 70 minutit ning ei muuda küpsetustemperatuuri kogu protsessi vältel. Ajal, mil leivad ahjus, ei ava ma ahjuust ega häiri leibu ka muul moel. Sinna alla käib ka see, et ma ei pintselda küpsemise ajal leibu vee ega ka millegi muuga. Mäletan, et enne korraliku tulemuse saamist suutsin untsu keerata päris mitu ahjutäit leibu – küll oli temperatuur liialt kõrge, küll küpsemisperiood ülearu pikk.

Jääb üle vaid soovida head katsetamist ja oma ahju tundma õppimist, sest juuretisega kääritatud ning ise valmis küpsetatud leib on kergesti seeditav, kuid samas toitev ja kasulik kogu organismile!

Latest Comments
    • Kai

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


*

Close
Koduleibade tellimiseks või muudes küsimustes võta minuga kindlasti ühendust!